Het is een voorafname van een grootschaligere hervorming waar minister van Omgeving Zuhal Demir op wil inzetten volgende legislatuur.
Isolatie 
Via de aanpassing van het Vrijstellingenbesluit stelt de regering het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van gevels en daken tot een maximum van 26 centimeter vrij van vergunning. Voorwaarde is wel dat de rooilijn niet overschreden wordt. 
De vrijstelling geldt niet voor erfgoedpanden, gelegen in UNESCO-werelderfgoed of de bufferzone ervan. Ook bij geïnventariseerd erfgoed kan de vrijstelling niet toegepast worden. 
Let wel, de vrijstelling vervalt als de werken strijdig zijn met stedenbouwkundige verordeningen of met de uitdrukkelijke  voorwaarden van omgevingsvergunningen.
Andere regelgeving, waaronder de regelgeving inzake beschermde monumenten, beschermde  stads- en dorpsgezichten, cultuurhistorische landschappen en  archeologische sites, waarvoor een apart systeem van toelatingen geldt, moet bovendien gerespecteerd worden.
Plaatsing van warmtepompen en airco’s
De plaatsing van een warmtepomp of airco wordt vrijgesteld als ze minstens 2 meter van de perceelsgrens staan, of tot tegen een scheidingsmuur die het geluid afschermt. 
De minimale afstand van twee meter ten opzichte van de perceelsgrens is ingegeven vanuit geluidsoverwegingen. Niet de klassieke één meter (die elders in het besluit voorkomt), maar twee meter wordt opgelegd. De regering verwijst hiervoor naar de vuistregel die bij geluid vaak wordt gehanteerd: “Een verdubbeling van afstand tot een puntbron levert een vermindering van 6dB op”. 
Vanzelfsprekend kunnen er nog andere factoren meespelen (planten en andere obstakels bijvoorbeeld). Met een meter afstand meer kan men dus behoorlijk wat vermindering in dB bekomen. 
Dit betekent uiteraard niet dat een locatie dichter tegen de perceelsgrens niet mogelijk is; in dit geval blijft de vergunningsplicht evenwel van kracht, zodat de bevoegde overheid een afweging van de hinder in het concrete geval kan maken.
Overwelving van grachten
Op vandaag is het overwelven van een gracht vergunningsplichtig, ook in het geval het gaat om de loutere noodzakelijke oprit of toegang tot de woning. Om administratieve rompslomp weg te nemen, komt daar nu verandering in. 
Als een aantal voorwaarden gerespecteerd worden (maximum 5 meter per goed en minimale diameter van 40 cm) is de overwelving vrijgesteld. 
Enkel overwelvingen van grachten zijn onder deze voorwaarden vrijgesteld. Het  overwelven van een ingedeelde waterloop blijft vergunningsplichtig. De infrastructuur die nodig is om de overwelving aan weerszijden af te werken (zoals duikers en kopmuren) is inbegrepen in de vrijstelling.
Vandaag wordt een vergunning hiervoor altijd automatisch uitgereikt. Nog vaker wordt ze zelfs helemaal niet aangevraagd. Vandaar de logica om een vrijstelling te voorzien.
Verder vervolg
Het is alom bekend dat minister Demir een bredere hervorming van de vergunningverlening heeft voorbereid. Het Vlaams Parlement keurde daarvoor op de valreep nog een decreet goed. De verdere uitwerking is voor de volgende regering. Het is echter duidelijk dat de wijziging van het Vrijstellingenbesluit slechts een eerste stap is.