KOPEN

Verlaging van de registratierechten

De belangrijkste aanpassing voor wie een huis of appartement wil kopen, is de verlaging van de registratierechten. Die verlagen vanaf 1 januari 2025 van 3% naar 2%. Voorwaarde is wel dat het gaat om de eerste eigen woning. De verlaging wordt niet gecompenseerd door de registratierechten op een tweede/derde/… woonst te verhogen, wel door het tarief dat een beroepsverkoper betaalt, zoals een vastgoedhandelaar te verhogen. Vanaf 2025 betaalt een beroepsverkoper 6% in plaats van 4%. 

VERBOUWEN 

De renovatieverplichting: minder streng en meer tijd

De renovatieverplichting heeft al veel te verduren gekregen de laatste maanden. Dat er iets zou veranderen aan de verplichting, om een woning met een slecht EPC binnen de vijf jaar te renoveren tot minstens label D, was te verwachten. Onze nieuwe regering heeft nu de knoop doorgehakt: de renovatieplicht blijft, maar wordt beperkt tot label D. De termijn om te renoveren wordt verlengd naar zes jaar. Als renoveerder van een pand met label E of F, heb je dus een jaar extra de tijd om in orde te zijn met de renovatieplicht.

Het plan om de renovatieplicht te verstrengen, gaat de komende vijf jaar de diepvriezer in. De regering komt dus terug op de beslissing om vanaf 2028 te verstrengen tot minstens label C, vanaf 2035 tot label B en vanaf 2045 tot label A. Voor de renovatie van een appartement met label E of F vervalt ook de verstrenging. Appartementseigenaren moeten dus niet vanaf 2028 label C, vanaf 2040 label B en vanaf 2045 label A halen. Het verplichte E-peil is dus voor zowel huizen als appartementen label D.